Slik unngår du toll på netthandel

 

Sender du varene dine til Sverige slipper du mye tull. Bokstavelig talt.

Med et lite svensketriks kan du unngå toll på sendinger opp til 1400 svenske kroner (ca 1280 norske kroner). Her får du vår tollguide.

Bestiller du varer fra utlandet kan du få en ubehagelig overraskelse fra tollmyndighetene. I verste fall må du ut med 25 prosent ekstra i moms, toll på 10,7 prosent og et gebyr på toppen.

Se oversikt over norske og utenlandske motebutikker her

Kjøper du for eksempel et skjørt til 201 kroner kan sluttsummen bli på over 430 kroner etter at du betaler 21,50 i toll og så 55,60 i moms før du må ut med et tollgebyr på 150 kroner.

Et lite triks

Du kan selv fortolle varer som du får sendt fra utlandet, og vil da betale kun moms og toll. Bestiller du en middels stor pakke fra utlandet kan det helt klart være noe å vurdere. Da vil du slippe fortollingsgebyret som legges på til deg. Sjekk her hvordan du gjør det. (NB! Vi har fått informasjon om at det kan forekomme et fortollingsgebyr her også, men at det kan være mindre på store pakker. Posten tar nøyaktig samme beløp i såkalt lagerkost, mens dette er forskjellig hos andre importører.)

Se oversikt over elektronikkbutikker her

Det er ikke toll på alt

På en del varer må du betale toll og moms, mens du for andre varer må betale kun moms. Varene som er tollfrie er følgende:

– elektroniske produkter (TV, PC, DVD-spiller med mer)
– DVD
– CD
– skriver
– skanner
– kikkert
– kamera
– sko og støvletter (sjekk skobutikker her)
– bildeler
– møbler
– alt sportsutstyr, unntatt sportsklær
– briller og solbriller
– vesker, bagger, ryggsekker
– sanitærartikler (badekar, vasker, duskabinett)
– kosmetikk (sminke, kremer, såper, sjampo)
– barnevogner
– sykler (sjekk sykler her)
– verktøy (elektronisk og mekanisk)
– pyntegjenstander
– drikkeglass, varer av glass (speil m.v. )
– service og porselen
– plakater (sjekk plakater her)

Her kan du regne ut toll og moms på varer du bestiller. Det er også viktig å huske på at du må betale et fortollingsgebyr i tillegg hos enkelte.

En pakke med mye forskjellig

Noen ganger kan det hende at du hos noen som fortoller for deg får toll på hele beløpet du handlet for selv om enkelte varer er tollfrie. Det kan du klage på. Du skal kun betale toll for varer som er tollpliktige. Har en sending for eksempel bøker for 180 kroner og en t-skjorte for 50 kroner skal sendingen være tollfri.

Dette betaler du ikke toll og moms på:

Alle sendinger som totalt koster mindre enn 200 kroner

Her er det et viktig poeng: Enkelte ganger kommer totalsummen på over 200 kroner med frakt. Da skal du ikke betale toll, og kan krangle. Tollvesenet selv sier at det er eksklusive frakt og forsikringskostnader. Det er altså varene totalt som må koste under 200 kroner.

Er du nære grensen kan du havne i valutafella om en valutakurs går opp eller ned etter at du handlet.

Sjekk oversikten over nettbutikker her

Alle bøker

Bøker er avgiftsfrie til Norge. Regelen sier at bøker er publikasjoner som ikke er avis eller tidsskrift. Det er viktig å huske at avtalebøker ikke er avgiftsfrie, og det er heller ikke programmer (altså fotballprogrammer og lignende).

Dette fritaket gjelder også lydbøker.

Hva om jeg returnerer en vare jeg har betalt toll for?

Da må den igjen innom tollvesenet, men du har da krav på å få tilbake tollen og momsen du betalte.

 Noen små triks i tillegg

Det er flere muligheter for deg som vil unngå store tollregninger hvis du handler fra utlandet. Det er også mulig å slippe å betale så mye i porto som du ellers ville ha gjort.

Handler du fra USA bør du vurdere å lage en konto på Jetcarrier. Da kan du a) handle fra de fleste amerikanske nettbutikker som ikke sender til Norge b) få mye lavere portoutgifter.

Et annet triks er å sende pakker til Sverige med poste restante. Så lenge en pakke er under 3000kr (hvis du er i Sverige under 24 timer) eller under 6000kr (hvis du er i Sverige over 24 timer) så kan du sende den til et postkontor i Sverige hvor du henter pakken på ditt navn, og lovlig ta den med til Norge igjen. Tollgrensen i Sverige er på 1400 svenske kroner om pakken kommer fra ett land utenfor EU (for andre land i EU regnes det som en innenriks-sending). Er pakken på over den summen så må du betale svensk toll (svenskene har toll fra 0 til 20 prosent på forskjellige varer, sjekk tull.se for mer informasjon).

Disse postkontorene har poste restante i Sverige

For å sende en poste restante-pakke til for eksempel Strömstad så skriver du din adresse slik:

Jens Stoltenberg (fornavn, etternavn)
Poste restante
45 201 Strömstad
Sverige

Det er selvfølgelig argumenter for at ved å gjøre dette lurer du deg selv siden tollen og momsen du betaler går til finansiering av helsevesen, skole og annet – og mange små dråper kan bli et hav etc – men du får bestemme selv.

Og, ja, tollgrensen i Sverige er på 1400kr. Den norske grensen på 200kr ble innført i 1975. 

Nå har du fått guiden og nå kan du sjekke ut nettbutikkene som finnes her på www.24.no

 

30 thoughts on “Slik unngår du toll på netthandel

MetteO

Reply

Takk for veldig nyttig artikkel. Bare et lite spørsmål; hva med oss som bor nærmere Danmark? Finnes det samme muligheter med poste restante der tro?

19/09/2012 at 6:37 pm

  Anders

  Reply

  Hvor bor du hvis du bor nærmere Danmark enn Sverige??

  20/09/2012 at 8:52 am

   Fredrikur

   Reply

   Tror du Terje Vigen ville rodd til Danmark etter bygg om Sverige var lettere tilgjenglig?

   23/09/2012 at 2:57 pm

  MortenV

  Reply
  21/09/2012 at 7:27 am

  Dag

  Reply

  Poste Restante gjelder for hele verden med få unntak, så ja.

  15/05/2013 at 7:53 pm

komling

Reply

Du bommer litt i artikkelen, det er mva på varer over kr 200,- ikke toll som du nevner til slutt. Når du snakker om tollgrensen så mener du egentlig mva grensen virker det som. Er det toll eller mva på varer inn til sverige du mener? tror ikke sverige har noen særlig form for Toll på varer bortsett fra alkohol og tobakk.

19/09/2012 at 7:35 pm

olafr

Reply

Ja det å reise til Sverige for å hente pakker er bare vinn vinn for oss som kan gjøre det.
Det er mye å spare,f.eks.Frakt fra Tyskland er 16€ til Norge 29€
Moms 19%,den trekker ikke alle av,har opplevd det på papiret står 0,men samme pris som nettbutikk med moms.Når pakka kommer til Norge er det 25% moms opp på den Tyske +gebyr fra 175,00 til 4-500 kroner.Og da det er utsalg fra Systembolaget er turen betalt der.halv pris på vin,og en hundreings på ei flaske sprit.Ølet er nesten gratis.Tobakk er vel også noen trenger ennå også

19/09/2012 at 9:44 pm

timmen

Reply

For en som bor feks i Bergen eller Stavanger blir vel det litt dårlig butikk å hente ut pakken i Sverige?

20/09/2012 at 7:09 am

Kim

Reply

Hva er verdien i dag av 200,- Norske kroner a la 1975?

20/09/2012 at 10:48 am

Eskil_M

Reply

«Det er selvfølgelig argumenter for at ved å gjøre dette lurer du deg selv siden tollen du betaler går til finansiering av helsevesen, skole og annet – og mange små dråper kan bli et hav etc»
HAHA.. Dagens!

20/09/2012 at 10:52 am

andreas

Reply

«Den norske grensen på 200kr ble innført i 1975»

200 kr i 1975… er det bare meg som får tanken av at 200 kr på den tid var mye mer penger enn det 200 kr er nå??

kanskje på tide med en liten justering på loven?

20/09/2012 at 10:59 am

  Morten

  Reply

  Verdien av 1000 kroner i 1975 ; 4866 i dagens verdi!

  http://www.abcnyheter.no/faktainnhold/diverse/100111/inflasjonsstatistikk

  22/09/2012 at 7:33 pm

  Den smarte

  Reply

  Ja, grensa bør justeres til 0. Og så må posten og de andre forbys å få ta betalt for jobben. Da blir det mye mer fornuftig. Problemet i dag er jo når en bestiller noe til rett over 200kr, så er det ikke noe problem med 50kr i mva, det er postens gebyr som er problemet. Derfor bruker jeg heller EMS så ofte som mulig. Da er eventuelt fortollingsgebyr inkludert og det blir kun litt mva å betale om de gidder å kreve den inn.

  15/05/2013 at 10:10 pm

Karoline

Reply

Hmm… Hentet en pakke forrige uke, inneholdende kosmetikk, som da bør være tollfri (verdi over kr 1000). Allikevel ble jeg pålagt kr 245,- i «Pris fortolling» på kr 245. (I tillegg til mva da selvfølgelig).

Har nettopp vært i kontakt med posten som kunne opplyse om at «Pris fortolling» er et GEBYR de tar UANSETT. Dette gebyret er på kr 125,- ved verdier under kr 1000,- og kr 245,- på pakker med verdi over 1000,-. «Dette har vi rett til» var tilbakemeldingen jeg fikk av en noe offensiv frøken, da jeg påpekte at det var litt drøyt å ta seg betalt for å fortolle en vare som strengt tatt er unntatt fortolling. Det rettslige grunnlaget for å ta dette gebyret «de har rett til» kunne hun ikke oppgi, for det var «ikke hennes jobb». Jeg sto selvfølgelig fritt til å sende en skriftlig henvendelse (takk for det).

Gebyret merket «pris fortolling» tas altså uavhengig av om varen skal fortolles eller ikke, og uavhengig av om varen sendes fra et EU land eller ikke. (Min tanke var at man iflg EØS avt ikke har lov til å stille andre EU land dårligere som tilbydere ovenfor norske forbrukere. – Noe som strengt tatt er tilfelle når man tar gebyr for fortolling uavhengig av om varen skal fortolles eller ikke, i tillegg til mva.)

Kanskje en sak for 24.no? – Å finne ut om Posten Norge faktisk har lov til å ta dette gebyret?

For oss andre; iberegn fortollingsgebyr fra Posten selv om du iflg oversikten i denne artikkelen ikke skal fortolle varene.

(For min del betalte jeg kr 521 i mva (276) og fortollings avgift (245) på en pakke, med kosmetikk, til en verdi av kr 1054,-. Total pris er altså 1575,-)

20/09/2012 at 11:34 am

  Ivar R.

  Reply

  Selv om den er tollfri, er den ikke momsfri. Her har Posten tydeligvis tatt seg av «momsingen», og tatt et gebyr for det. Jeg tror greia her er at Posten bare kaller det «fortollingsgebyr» som fellesbenevnelse på både faktisk fortolling og «momsing». Rett og slett et noe utydelig navn. Du ville måtte betale gebyr for tjenesten selv om de kalte det «momsbehandlingsgebyr» eller noe annet. Eller, strengt tatt, egentlig er både tollbetaling og momsbetaling «tollhandlinger», så jeg tror Posten sånn språklig sett har sitt på det tørre her.
  Du kan kanskje slippe unna gebyret ved å vise til at du ikke har bedt Posten om å utføre tjenesten, men ville foretrukket å gjøre det selv. Pek da på Kjøpslovens bestemmelser om «negativt salg»; å kreve betalt for en tjeneste/vare folk ikke har bedt om (Sånn som «kataloghaiene» drev/driver med). Jeg fikk det til med UPS, som tar tilsvarende gebyr, etter langvarig krangel for noen år siden. Men da skal du jobbe for det… :/

  22/09/2012 at 9:13 pm

Tim

Reply

Betyr det at det ikke er noe toll på klær fra england til sverige?

20/09/2012 at 5:12 pm

Petrus

Reply

Ja, det finnes i Danmark, men jeg husker ikke det danske ordet for det. Jeg ville ring nærmeste postkontor og snakket med dem. Postkontor kan ha forskjellig praksis. Sendte nettopp e-post til en dansk venn, skal oppdatere innlegget når jeg har svaret. :)

kommentator.no

20/09/2012 at 11:58 pm

Tom Trix

Reply

MEGET GOD OG OPPLYSENDE ARTIKKEL. DEN DANSKE TOLL GRENSE ER KUN 165.00 PÅ IMPORT AV VARER FRA ANDRE LANDE.JEG HAR ALDRIG FORSTÅTT ELLER SETT LOGIKKEN I AT DEN DANSKE STAT OGSÅ STJELER MOMS PÅ 25% AV FRAGTEN PLUS ETT TOLDBEHANDLINGS GEBYR PÅ 105,- KRONER. DET VIL SIGE ATT DEN DANSKE STAT STJELER DINE PENGE OG TAGER SEG ENDA BETALT FOR OG GJØRE DET. JEG BOR I KØBENHAVN, NESTE GANG HENTER JEG MINE PAKKER PÅ ETT POSTKONTOR I MALMØ.
TAKK FOR INFORMASJONEN.

21/09/2012 at 9:38 am

Meteor

Reply

Ja. Du kan sende noe til Poste Restante Hirtshals for eksempel. Har gjort det selv. De åpner vanligvis klokka 0900 tror jeg.

21/09/2012 at 10:24 am

david

Reply

Hei,

hvorvidt man kan fortolle varene selv kommer helt an på hvilken speditør man velger.
Jeg har etter en rekke korespondanser med Posten kommet frem til følgende informasjon (De er veldig varierende i svarene sine, og kan rett og slett ikke sitt eget reglement):

– Du kan reservere deg mot Posten sin tollbehandlingstjeneste for leveranser med verdi over 1000kr. Ulempen med dette er at du ikke kan fortolle dine egne gjenstander med en verdi på over 1000kr over nettet på toll.no.

– Du kan IKKE reservere det mot Posten sin tillbehandlingstejeneste for leveranser med verdig i mellom 200kr og 1000kr. Her har de bestemt seg for at du SKAL treneres igjennom deres system, og du SKAL betale deres gebyr uavhengig om du ønsker å gjøre dette selv. Gebyret de ilegger deg er vilkårlig basert på hvem som gjennomfører denne tjenesten, eventuelle klager blir tilbakeslått uansett hvor klare reglene deres er.

Du kan velge å benytte deg av alternative speditører, problemet er at ingen av disse samarbeider med andre land sine ekvivalent til Posten. Dermed er du låst i en monopolsituasjon, hvor du ikke har noen rettigheter.

Kilde, Posten Kundeservice Facebook:

Posten kundeservice
Hei. Vi beklager at dette skjer, har du ett kollinummer du kan henvise til, slik at vi ser et eksempel på feilen som skjer? Du har anledning til å reservere deg mot at Posten fortoller dine sendinger. Dette gjør du ved å sende en mail til privatfortolling@posten.no, og oppgi ditt fødselsnummer, navn og adresse. Mvh Ørjan

Hei Ørjan, jeg har gjort som jeg fikk beskjed om her. Jeg har registrtert meg hos tollvesenet for egen fortolling, gitt beskjed til Posten om jeg vil reservere meg mot at Posten gjennomfører fortollingen av varene mine i fra utlandet. Selv med dette har jeg mottatt en forsendelse hvor dere allikevel har gjennomført fortollingen. Beskjeden jeg fikk pr. telefon er at dette ikke er mulig. Kan du komme med en oppklaring? ‘ Jeg ønsker ikke at Posten skal gjør noe annet enn å forflytte min pakke i fra A til B innenfor rimelig tid, ikke kreve inn 200% av momsen som avgift for en service jeg har reservert meg imot.

Posten kundeservice
Hei. Vi beklager dette, det er kun anledning til å reservere seg mot ordinær fortolling, beklager at dette ikke gikk klart frem av forrige melding. Det er altså ikke mulig å reservere seg mot forenklet fortolling, dvs. varer med verdi under 1000 NOK. Hvis du ikke ønsker å bruke Posten til å levere dine sendinger fra utlandet må du spesifisere dette overfor avsender og be de bruke en annen transportør. Mvh Ørjan

Med Vennlig Hilsen
David

22/09/2012 at 3:36 pm

Sanchez

Reply

Etter litt enkel ungdomsskolematematikk med utgangspunkt i konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) per 15. august 2012, tilsvarte tollgrensen på 200 kroner i januar 1975 like mye som 1015 kroner i januar 2012. Tilsvarende tall for august 2012 er 960 kroner. Det bør være hevet over en hver tvil at tollgrensen bør heves umiddelbart. Kanskje er det et forslag å heve/senke den med utgangspunkt i konsumprisindeksen for januar måned hvert år?

22/09/2012 at 4:15 pm

knutp

Reply

Ja, stort sett er VARER under 200 NOK fritatt for toll&avgifter (bortsett fra cigaretter + alkohol m.f). Det gjelder EXCLUSIVE frakt!

Når vareverdien overstiger 200 NOK må man betale MOMS på hele beløpet + forenkelt fortollingsgebyr til posten (på 125kr)

Er verdien OVER 1000kr er fortollingsgebyr på 245kr (Sorry Karoline fra 20.9).
Kan alt leses på:
http://www.posten.no/produkter-og-tjenester/fortolling/fortolling-privat

Og når det gjelder sverige ….. ja varer er TOLLFRI inntil 1400 SEK, MEN amn skal alltid betale MOMS + fortollingsgebyr i Sverige for varer som kommer utenfor EU!
Dermed er den norske ordningen med kun 200 kr likevel gunstig for små-ting!!!

23/09/2012 at 12:31 am

Pilledonten

Reply

Eller man kan be avsenderen sende som gave (gift). Da kan verdien være opptil kr. 1000.-

24/09/2012 at 6:18 pm

per

Reply

Gjør som meg, jeg får de som sender til meg å merke pakken som en gave og verdien settes i kroner 0. Jeg gjør ofte dette selv når jeg er i utlandet. Ved en anledning pga plass mangel i bagasjen sendte jeg hjem et par slalom støvler til en verdi av 4000 kr. Rett hjem til meg selv som gave og kr 0 i verdi, 0 kr i toll 0 kr i moms og tulle avgifter. Kunsten er å være litt kreativ, send en mail til selger så ordner det meste seg. Kremmere i utlandet hater skatter og avgifter like mye som oss og

09/10/2012 at 2:52 am

Nilsen

Reply

Ta å bruk et annet navn enn det forbanna «jens stoltenberg». .jeg spyr.
og her var det jaggu meg mye feil.
Kun bøker er tollfritt.
Sportsutstyr? Toll og mva fordi «det kan du kjøpe i Norge».

Jeg har nettop vært i en massiv krangel med posten om et fotografi til 250kr. jeg fikk regning på 189 kr i gebyr toll og mva. for ett bilde. et fotografi fra en hockeymatch i canada.

Etter å ha forhørt med EØS som sier brukte varer ikke skal avlegges mva på nytt fikk jeg beskjed at jeg kunne hente pakken uten å betale.

Posten er mafia. utpreesing og monopol.

09/10/2012 at 7:02 am

  admin

  Reply

  Det er ikke bare bøker som er tollfritt, men bøker er også momsfritt.

  14/10/2012 at 6:39 am

Username*bønna

Reply

200 kr tollgrense i Norge. For noen latterlige politikere vi har. Men det er ikke så greit når befolkningen er så enorm og politikerne er så avgiftskåte.

23/11/2012 at 3:43 pm

steffan

Reply

har to ganger fått regning fra TNT om toll og mva på varer der varen har en verdi under 200 før frakt. den siste kom på 508 kroner , for noe jeg betalte 128 kroner uten frakt og 100 i frakt. . dette er el sigarett og e juice. og dette er bestilt fra danmark. er bare fra tnt jeg har fått disse ekstra regningen..

22/03/2013 at 5:24 pm

Hicky

Reply

Husker for omtrent 8 år siden, en viss kjepphøy SV finansminister sa at det første som skulle gjøres var å heve denne 200kr grensen…Joggu meg en rød grønn løgn det også…For ikke det hun sa i samme åndedrag, at fattigdom det skulle fjernes med ett pennestrøk..

Få avsender til å merke toll deklarasjonen på sending som gave, og en lav verdi…Glir forbi posten toll tjeneste som smør..

15/05/2013 at 9:08 pm

Isis

Reply

Sende som gave og lav verdi hjelper ikke . Du må «bevise» at det er gave . Og det pålegges da sender/selger / giver en masse mail og styr . Takket være alle de som skal ha ting som «gave» kan du nå riskiere måtte betale for virklige gaver over 200 . Dårlig råd . At 200 kr reglen er latterlig er en ting , men prøv å bevise at noe som ikke er gave faktisk er det. Ikke mange selgere gidder sende mail til norsk toll og «bevise» det . Du risikerer da straffe toll eller returnering av pakka .I det siste har de forlangt kvittering fra paypal eller iban .. Så post restante er nok tingen , og en svensk adresse du kan «overnatte på. Nedsatt verdi er også lite gangbart nå , posten har internett som alle andre og sjekker verdi . Og de tar seg tid til det . for å kunne «suge» penger ut av pakka . Kjøpte en brukt vinyl dukke til 4000 kr og den kosta 1129 å få ut . Så smutthullene . de tettes fortere enn dere klarer finne nye . Og tro ikke at Erna kommer til å skru opp beløpet , det har de sagt de ikke prioriterer . Klar tekst .. Nope dette er penger vi vil ha..

02/09/2013 at 12:47 am

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *