Slik kobler du datamaskinen til tv

Det er enklere enn du tror, og vi guider deg til produktene du trenger.

Dagens tv-hverdag er så fragmentert og vanskelig å forholde seg til at stadig flere sverger til on-demandtjenester for streaming eller laster ned digitale utgaver av filmer og tv-show.

Undersøkelser viser at de aller fleste også ser showene på maskinen, men selvfølgelig nok vil opplevelsen bli enda bedre om man kobler datamaskinen opp mot en tv.

Muligens er det som stopper veldig mange at det er vanskelig, men det er det slettes ikke.

PC (scroll nedover for macguide)

Det første du må undersøke er om din datamaskin har en HDMI-utgang. De fleste nye bærbare datamaskiner har dette.  Som regel vil det stå HDMI over porten.

På bildet over ser du to runde innganger og en lang firkantet inngang. Mellom disse er HDMI-porten. Denne vil alltid se slik ut.

For å koble datamaskinen til tvn trenger du da en god HDMI-kabel. Lengden har også noe å si. Det kan være svært fristende å gå for en lang kabel hvis du har en bærbar datamaskin slik at du kan ligge/sitte i sofaen mens du kontrollerer hva som er på bildet. Har du en stasjonær datamaskin ved siden av så kan en kortere være løsningen. Det er likevel store prisforskjeller på lengden på kablene, og det kan faktisk være mye billigere å gå for en kort kabel og kjøpe trådløs mus til den bærbare.

Vi er veldig glade i Monster-kablene som du får fra 1 meter til 10 meter. Sjekk prisene her.

Skal du ha en enkel trådløs mus til den bærbare er denne å anbefale.

Logitech V470 fungerer akkurat som den skal og har god rekkevidde, krever ingen avansert installering (enkel bruksanvisning følger med) og gjør det den skal. Du vil nok ikke bruke den hvis du skal fintegne i et tegneprogram eller spille spill, men for å trykke på pause på en digital videosending fungerer den godt. Prisen er også god.

Når du kobler til inn i TV-apparatet så sjekk hvilken inngang du kobler til.

Som du ser på bildet vil det sannsynligvis stå et nummer ved siden av den porten du kan koble til. Nummeret hjelper deg til å finne riktig «kanal» på TVn for å finne signalet fra datamaskinen.

Neste skritt er å sende signaler ut kabelen. Dette skjer ikke alltid automatisk fra datamaskinen, men man må si til den at man ønsker signalene ut kabelen også (fra bærbare, kobler du rett fra en stasjonær kun med HDMI vil den som oftest fatte hva som skjer selv).  Uansett må du se om tvn har fått signaler eller ei. Det gjør du ved å bruke source-knappen. Dette er en knapp som vanligvis ser ut som en firkant med en pil inn i.

Trykk på denne og det vil komme opp en meny på din tv. Fortsett å trykk til det er det samme som du puttet inn i bak. Eksempelvis: Satte du kabelen inn i HDMI 2 må du velge HDMI 2 på din tv.

Sannsynligvis vil du ha et litt rart bilde på din tv når dette kommer opp, alt ettersom hva slags innstilling du har på din datamaskin. Hvis mot formodning bildet ikke kommer opp må du først gå til skrivebordet (altså bakgrunnen på datamaskinen uten at noen programmer er oppe), høyreklikke og velge skjermoppløsning.

Du vil da se at det står to skjermer på oversikten. Det kanskje smarteste er å velge utvid disse skjermene. Da vil den skjermen du har på din bærbare og tvn være etterfølgende hverandre. Du kan også velge dupliser skjermene, da vil det samme vises på begge to.

Lyden vil automatisk komme gjennom din tv, og så er du i gang!

Har du mac?

Har du en mac trenger du en ekstra liten kabelovergang, en minidisplayport til HDMI. Det er denne, og en HDMI-kabel etter det. Koble overgangen til HDMI-porten og så kobler du slik som over.

Macen er for øvrig litt smartere enn PCn når det gjelder innstillinger, så der vil det bare være å koble opp og finne signalene slik vi har forklart over.

Skulle det være slik at bildet ikke kommer opp må du finne skjermer på kontrollpanelet på din Mac og trykke på finn skjermer.

Den enkleste løsningen

Den aller beste løsningen for deg som vil ha en fullverdig datamaskin på din TV er å kjøpe en Mac Mini, et trådløst tastatur til den og en trådløs mus i tillegg til en HDMI-utgangen (Mac Mini har HDMI-utgang).

For under 6000 kroner vil du ha den smarteste tvn du kan legge dine hender på.

Størrelsen på en Mac Mini er også slik at den aldri vil være i veien.

Her finner du den

NB! Husk at Mac Mini kommer uten tastatur, mus og skjerm.

 

22 thoughts on “Slik kobler du datamaskinen til tv

hdmi

Reply

Hvorfor går for en dyr Monster-kabel, når du kan kjøpe en billig hdmi-kabel på f.eks. Biltema. (TV2 Hjelper deg gjorde en test ang hdmi-kabel for noen år siden, og de fant ingen forskjell på dyr kontra billig kabel)

03/09/2012 at 4:31 pm

  admin

  Reply

  Bakgrunnen for at vi velger Monster-kabel er 10 meters lengde på den (for å kunne stue vekk datamaskinen bak sofaen), prisforskjellene på HDMI er som vi svarte over for kvaliteten på selve kabelen – ikke signalene. Vi har gode erfaringer med Monsterkablene med kontakt med både dyr og barn, derfor er de anbefalt. Det finnes billigere alternativer for korte koblinger, som altså vil gi like godt bilde.

  03/09/2012 at 6:14 pm

  Kalle

  Reply

  Jeg prøvde med en 10 meter HDMI kabel fra Biltema. Resultat 0 signal. Kjøpte så en dyrere kabel til ca 1000 kr. for 15 meter, og den funker helt topp.
  Større forskjell i billedkvalitet finner man nesten ikke:)

  03/09/2012 at 8:39 pm

   guest

   Reply

   Admin: Jeg kjøpte en 15 m HDMI kabel fra utlandet til under 200 kr. Den virker knallbra og spiller 1080p uten problemer. Jeg har dog ikke testet den mot en av 2000 kroners kablene.

   03/09/2012 at 10:35 pm

  cpt123

  Reply

  du får 10 meter ledninger på Clas Ohlson også. ingen grunn til å kjøpe mønster kabel til 1600. det finnes kun 4 typer HDMI. high speed og standard speed med å uten ethernet.
  http://news.cnet.com/8301-17938_105-20056502-1/why-all-hdmi-cables-are-the-same/

  det verste er at monster faktisk påstår at du får klarere bilde av kablene deres.

  16/09/2012 at 1:09 pm

   admin

   Reply

   Akkurat den påstanden er jo ikke sann (altså den fra Monster). Det vil være en liten forskjell ved lange strekk og det er en forskjell på plugger/mottak.

   16/09/2012 at 1:17 pm

Balle Clorin

Reply

«For å koble datamaskinen til tvn trenger du da en god HDMI-kabel»

Tull, HDMI er digitale signaler og det er bare en salgsgimmick at kabler skal ha forskjellige kvaliteter.

03/09/2012 at 5:20 pm

  admin

  Reply

  Hei, HDMI-kabler er gode ja. Man trenger en god kabel om man skal ha en viss lengde på den for at den skal holde. Det var en dårlig formulering som egentlig var ment som at HDMI er en god kabel. Prisforskjellene går ikke på signaler, men på hvor holdbar kabelen ofte er.

  03/09/2012 at 6:13 pm

rengan

Reply

Hei,

Mye tull her.
Det du kunne nevnt, med forddel er at PCer som IKKE har HDMI, som har DVI, kan glatt kjøpe en kabel med HDMI i ene enden, og DVI i andre. Funker fjell.
Har man laptop, se etter symbol for å dele skjermen. (FN-tast + F6 f.eks)
Lyd må spilles separat da.
Eller for guds skyld, ta med VGA, de fleste TVer har i dag VGA-inngang, men da trenger man igjen en egen lydkilde, eller om TVen støtter det; minijack til komposittkabel.
Det er kanskje mange som tror de ikke kan se film fra PCen på TVen med reportasjen over her.

03/09/2012 at 6:45 pm

  admin

  Reply

  Hei, det er svært god tilleggsinformasjon. Denne guiden er laget for å være enkel guide til raskt oppsett.
  DVI til HDMI fungerer selvfølgelig svært godt. VGA er også en god måte å få det til på, med egen lydkilde (stereoanlegg, hjemmekino etc).

  Det er synd hvis det var inntrykket at det bare er en måte å se film på tvn på!

  03/09/2012 at 7:05 pm

gosnuten

Reply

Jeg har Mac air. Bruker kabelovergang til hdmi. Men får kun bilde og ikke lyd. Er det noe spesielt en skal gjøre? Er det noe instillinger på tv eller Mac?

03/09/2012 at 7:45 pm

  admin

  Reply

  http://www.youtube.com/watch?v=dEGFsDlH0OA

  Visstnok kan gamle mac air slite med lyden med noen overganger (http://mac1.no/forum/viewtopic.php?t=268626)

  03/09/2012 at 7:59 pm

  eplekjekk

  Reply

  3 ting;
  1: sikker på at kabelovergangen støtta lyd?
  2: Det kan vere at du må inn å endre på «lyd» deretter «lyd ut» på systeminnstillinger. Det som kjem opp då vil vere «interne høyttalere» og eventuelt tv´en, velg då tv´en (skal eigentleg skje av seg sjølv, men hender seg at det «heng» igjen)
  3: Dersom du bruka VLC til å spele lyd/film; avslutt programmet heilt og start det på nytt igjen. VLC klara ikkje å endre lydkilde av seg sjølv av en eller anna merkeleg grunn.

  03/09/2012 at 9:17 pm

TL

Reply

Veldig mange PC’er har kun VGA-utgang, heldigvis så har veldig mange TV’er også VG-inngang …

04/09/2012 at 9:18 am

Juuelz

Reply

Har prøvd alle disse tingene, men har en bedre løsning HVIS du har PC/MAC og iPhone 4(s):

1. Kjøp en Apple TV (7-800 kr) og koble den til TVen. Med denne kan du forøvrig søke på Youtube og leie filmer og synke til iTunes-biblioteket.
2. Last ned Air Video (server) på PC og iPhone. Åpne begge, synkroniser disse enhetene og få tilgang til PCens innhold (trådløst) via din iPhone.
3. Søk frem og sett igang en fil på iPhonen din og bruk AirPlay funksjonen som sender lyd og bilde til TV via Apple TV. Merk at du må ha Apple TV startet opp og synlig på skjermen… Hvis du skal ha subtitles, bare sørg for at .srt-filen og videofilmen har samme navn og ligger i samme mappe.
4. Og vips: Du sitter nå med en trådløs kontroll på telefonen din til filmer opp til 1080px (iphone 4S, tror 4 kun støtter 720) – ingen ledninger – lett å starte opp – glimrende kvalitet.

Har en 63″ som jeg har kjørt selv de villeste filmene fra telefonen på. Det er helt genialt og for min del har denne løsningen koster under 1000-lappen.

04/09/2012 at 9:28 am

Tordenskrall

Reply

Eller du kan kjøpe en shielded 10m HDMI kabel med goldplated connectors fra Dealextreme til $22 som tilsvarer ca 132,- kroner istedet.

http://www.dealextreme.com/p/1080p-3d-hdmi-v1-4-male-to-male-connection-cable-black-yellow-10m-cable-length-124127?item=8

04/09/2012 at 11:34 am

vweseth

Reply

Dersom du kjoerer lyden over et surrounanlegg, f.eks. 5.1, maa du ogsaa ha en stereolydkabel fra en fast lydutgang paa TV’en til en Line in paa DVD senterenheten. Ellers ingen lyd, gitt.

14/09/2012 at 11:16 am

Henning

Reply

Trodde 24.no (nettavisen) var såpass seriøse at de fulgte loven og skrev tydelig at dette var reklame. Noe det er da alle linkene går gjennom tradedouber kontoen deres, og de da derfor tjener penger på det som kjøpes når folk går gjennom deres linker.

Det er nok derfor det anbefales dyre kabler istedetfor billige, da de da vil få en høyere provisjon på det som blir solgt….

Ang HDMI kabler så er det ingen forskjell i signalkvalitet på disse. Men det kan derimot være forskjell i kvalitet på kontakter osv. Men om dette vil være verdt mangedobling av prisen tviler jeg selv på.

16/09/2012 at 12:46 am

  admin

  Reply

  Hei, 24.no er en kommersiell blogg med anbefalinger, tips og guider. Hvis det ikke er klart at dette dreier seg om en shoppingside skal vi gjøre dette klarere. Vi har laget denne siden for å kunne guide til hele verdenen av nettbutikker med kommersielt innhold. Det gjør vi for å kunne finansiere nyhetsproduksjonen vi gjør. Det er slik at guidene som lages her skrives uten påvirkning av kommersielle leverandører, men som du sier tjener vi penger på om noen handler fra våre linker. Nettavisen er en avis fullstendig uten støtte fra staten i motsetning til de andre avisene i Norge, men vi vil også sørge for at det ikke er noen misforståelser om disse lenkene og skal se på markeringen hvis det ikke er fullstendig klart.

  Akkurat når det gjelder Monster-kabler mot andre kabler har artikkelforfatteren en klar mening om at det er å anbefale ovenfor billigere så lenge man har en viss lengde på kabelen, og spesielt hvis man – som artikkelforfatteren – gjerne har noen små hender som i ny og ne finner det for godt å nappe ut noen kabler slik at kontaktene blir «slarkete» ved billige kabler.

  16/09/2012 at 12:59 pm

andre

Reply

visste det fra før

16/09/2012 at 9:39 am

itsper

Reply

En kompis kommer innimellom på besøk for å spille med meg. Jeg sitter på laptop, og han kobler desktopen sin med HDMI-kabel til tv’n min. Det funker ganske bra, problemet er bare at det er et slags «etterheng» på musa. Musa er ikke like direkte som på en pc-skjerm i forhold til tv’n min. Tv’n min er helt fersk, kjøpt i sommer, hadde ikke det samme problemet på min gamle. Har også merket det samme problemet når jeg kobler laptopen til tv’n via HDMI. Musa bruker noen tidels sekunder på reagere, og blir derfor ganske upresis.

Noen tips?

16/09/2012 at 5:59 pm

Username

Reply

Vel, min 1 år gamle Mac er så smart at den ikke tror det er noe TV den er koplet til, får bare bilde men ingen lyd. Dessuten måtte jeg kjøpe Display Port til HDMI overgang til ingen nytte. PCen var så smart at den sendte både lyd og bilde i tilfellet det var en TV der…

16/09/2012 at 9:00 pm

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *