Slik kjøper du skjorter, mann!

Her er den virkelig store skjorteguiden for menn. 

Å kjøpe skjorter til forskjellig bruk kan føles litt som å treffe krysset fra midtbanen noen ganger. Vi guider deg inn i skjortejungelen med tips om hvordan du finner riktig størrelse, hva du absolutt må unngå, hvilken krage du skal velge og hvordan du stryker skjorta.

Scroll deg nedover for våre aller beste skjortetips!

Størrelse – unngå fellene og mål riktig

Greit, noen skjorter finnes i small, medium og large. De vil aldri sitte virkelig godt, og en skjorte skal sitte godt. Jo bedre den passer, jo bedre ser den ut.

Det du trenger å vite er lengden på ermene og rundt halsen. Finn et målebånd (hvis du ikke har ett, så kjøp ett!). Ta det rundt halsen, begynn ved adamseplet. Mål rundt hele halsen. Pass på at det ikke er noe rom mellom målebåndet og halsen. Hold på målebåndet for å se størrelsen, i inches og centimeter (fortvil ikke, hvis du bare klarer å lese av centimeter så er en inch 2,54 centimeter og skriver du for eksempel 45 cm to inches i Google får du svaret). En hals vil være fra rundt 14 til 19 inches i omkrets.

Legg til en halv inch så har du din halsstørrelse, eller neck size som de kaller det på utenlandsk. Hvis halsen din er 40 centimeter så vil din størrelse på halsen være 16,3 (15,8+0,5). Eller, altså – rundt 1,3 centimeter. Noen ganger vil størrelser være oppgitt i inches, noen ganger i centimeter. Vi har for øvrig lært et annet triks – det skal være en fingerstørrelse mellom halsen din og skjorta – hvis du drar i den (noe som da får oss til å tro at en finger vil være rundt 1,3 centimeter..).

Skal du bestille deg skreddersydde skjorter, eller gå på de virkelig dyre butikkene for å handle, er det greit å vite gorillafaktoren din. Eller armlengden i forhold til halsstørrelsen.

Det neste du kan måle er armlengden, og da må du få litt hjelp. La armene ligge nedover ved siden av kroppen. Få noen til å begynne å måle fra midt på ryggen til ut på skulderen.

Ett triks her er å ta på deg en fotballtrøye – da skal du måle til sømmen over skulderen (genialt, ikke sant?). Husk lengden her. Mål så fra toppen på armen (fra sømmen igjen) og ned til hånda. Pass på så du ikke måler for kort, den skal gå ut til forbi der du kanskje ville hatt en klokke. Legg så sammen verdiene. Da har du din armlengde.

Trenger du inches/centimeter kan du bruke Google-trikset som over. En armlengde vil normalt være mellom 81 og 94 centimeter – alt etter gorillafaktoren din.

De fleste skjorter kommer i standard armlengde basert på størrelsen i halsen, men skal du for eksempel bestille skreddersydde skjorter så kan det være greit å vite.

Her kan du bestille skreddersydde skjorter på nett

Puh! Tro oss – det er verdt å måle dette. Muligens kan halsstørrelsen din forandre seg litt (for eksempel hvis du går på en hard vaffel/sjokolade-diett), men armlengden er relativt stabil.

For øvrig er forholdet mellom Small, medium etc og kragestørrelse slik:

Small Medium Large X-Large
37,38 39,40 41,42 43+

Her shopper du

Zalando – her finner du alle farger, mønstre og de aller fleste prisklasser. Er det utvalg du er ute etter så handler du her.

Boozt – her er det også et stort utvalg, og en del merker du ikke finner på Zalando

Bubbleroom – godt utvalg og mange supre skjorter i kjente merker

Nelly – hundrevis av skjorter i de fleste prisklasser

Asos – britisk butikk, som selvfølgelig nok har et strålende skjorteutvalg

Yoox – for deg som vil ha designerskjorter

Farfetch – for deg som virkelig bare vil ha det beste

Miinto – mange gode merker, norsk butikk med stort utvalg

Brandcatcher – tysk butikk som har godt utvalg

Urban Outfitters – er du ute etter en urban, casual stil så er dette butikken for deg.

Stayhard – for deg som skal ha skjorter for å gå ut på byen, eller på fritiden

Fashionisland – svensk butikk med tøft utvalg

Topman – Topshops mannlige butikk, stort utvalg og mange finfine skjorter.

Tailorstore – for deg som vil ha skjorta skreddersydd

Smartguy – casual og fritid

Kragetips

Det finnes etterhvert en haug med forskjellige krager, men det viktigste først er button down eller ikke. Button down er skjorter som har knapper på kragene for å holde de fast. Dette er såkalte fritidsskjorter og skal aldri, aldri brukes sammen med dress. Under en genser, som bare skjorte med slips (eller uten) eller på fritid kan den brukes. Den eneste mannen i verden som kommer unna med å bruke button down er David Beckham, og du er ikke David Beckham. (Hvis du i så fall er det, så – hei!).

Ellers er det en forskjell i hvor spisse kragene er, og hvor mye de peker nedover. Her er det din egen stil, og ønsker som avgjør basert på ditt ansikt.

Skal du kjøre sikkert og greit er det kragene som kalles semispread på engelsk som er løsningen. Krager som verken er store eller peker mye utover mot sidene. Som dette:

En god krage er viktigere enn du tror. Selv om størrelsen på skjorta er riktig kan alt ødelegges av feil krage.

Stoff

Skjorte fra Just Cavalli i 72 prosent bomull, 25 prosent polyamid og 3 prosent elastan. Polymaid gir skjorta lengre levetid (nylon er et polyamid, men er et varemerke), elastan er et syntetisk fiber som gir stretch-effekt. Så vet du det, og kan glemme det igjen – hvis du ønsker.

Bomull

Disse skjortene holder formen lenge, og fargene godt. Stoffet puster også så du slipper svettemerkene under armen. Mange bomullsskjorter har bomullsblanding (eksempelvis med lycra for stretch, eller polyester).

Sjekk bomullsskjorter her

Lin

Den perfekte sommerskjorta er i lin, men dette er også skjorter som krever mye strykejobb.

Sjekk linskjorter her

Ull

Dette er kanskje ikke så overraskende de varmeste skjortene. For vinteren.

Det finnes også en del skjorter som har såkalt vevd stoff av forskjellige typer. Dette er ofte ikke de billigste skjortene, men er samtidig skjorter som virkelig vil holde seg.

Vi vil nå sterkt anbefale deg å scrolle videre i saken før du starter handlingen, men hvis du vil så kan du følge disse lenkene for våre favoritter for skjortekjøp på nett:

Zalando – her finner du alle farger, mønstre og de aller fleste prisklasser. Er det utvalg du er ute etter så handler du her.

Her shopper du på nett

Vi sier som ZZ Top: Every girl’s crazy for a sharp dressed man.

Boozt – her er det også et stort utvalg, og en del merker du ikke finner på Zalando

Bubbleroom – godt utvalg og mange supre skjorter i kjente merker

Nelly – hundrevis av skjorter i de fleste prisklasser

Asos – britisk butikk, som selvfølgelig nok har et strålende skjorteutvalg

Yoox – for deg som vil ha designerskjorter

Farfetch – for deg som virkelig bare vil ha det beste

Miinto – mange gode merker, norsk butikk med stort utvalg

Brandcatcher – tysk butikk som har godt utvalg

Urban Outfitters – er du ute etter en urban, casual stil så er dette butikken for deg.

Stayhard – for deg som skal ha skjorter for å gå ut på byen, eller på fritiden

Fashionisland – svensk butikk med tøft utvalg

Topman – Topshops mannlige butikk, stort utvalg og mange finfine skjorter.

Tailorstore – for deg som vil ha skjorta skreddersydd

Smartguy – casual og fritid

10 tips for skjorter (les dette!)

1. Ha skjorta nedi buksa

Det får deg til å virke tynnere og yngre. Greit, det finnes skjorter det er meningen man skal ha utenpå buksa – men som hovedsak bør du ha skjorta i buksa. I hvert fall tidlig på kvelden…

2. Ha 1 (minst!) hvit skjorte

Minst en. Helst flere. Selv om du ikke liker hvite skjorter godt bør du ha i hvert fall en i skapet.

3. Kjøp skjorter som kan brukes uten jakke

Noen ganger, til og med i Norge, blir det så varmt at du bør ha en skjorte som kan brukes uten jakke. Tenk mønster og farger.

4. Lær deg å stryke skjorter

Hvis du ikke har vært i militæret så lær deg å stryke skjorta skikkelig. Hvis du har vært i militæret: Prøv å husk tilbake. Ikke la noen andre stryke dine skjorter. Du vet aldri når du våkner opp etter et pokerlag i Las Vegas og må ned for å hente førstepremien på en million dollar…

5. Kjøp en rosa skjorte

Jada, det kan hende du vil bli småmobbet av noen av dine venner som ikke har klatret ut av skapet enda – men rosa skjorter er tøft, spesielt sammen med en stilig dress.

6. Lommeregelen

En lomme er det mest formelle, to lommer er mer fritid. Tre lommer er veldig rart. Skal du bruke vest til skjorta skal den ikke ha lommer.

7. Kjøp kvalitet

Kjøper du finskjorte i god kvalitet i søm og knapper vil den holde seg lenge, og kan bli en venn for livet (helt til du glemmer den på gulvet til hun veldig vakre stjerneadvokaten du møtte sent på kvelden). Prøv å unngå knapper i plastikk, i hvert fall på den i hvert fall ene virkelig fine skjorta.

8. Halsen er viktig

Har du en lang hals så prøv å finn en høy krage, og omvendt hvis du har en kort hals.

9. Kjøp flere av den som passer veldig bra

Hvis du finner en skjorte, eller et merke du liker godt – så kjøp flere av den samme eller lignende i forskjellige farger.

10. Aldri kjøp skjorter med trykk

T-skjorter kan ha trykk. Skjorter skal aldri ha det. Hvis du ikke er gitarist i et rockeband, eller kun skal bruke skjorta på ravfylla.

Her shopper du

Zalando – her finner du alle farger, mønstre og de aller fleste prisklasser. Er det utvalg du er ute etter så handler du her.

Boozt – her er det også et stort utvalg, og en del merker du ikke finner på Zalando

Bubbleroom – godt utvalg og mange supre skjorter i kjente merker

Nelly – hundrevis av skjorter i de fleste prisklasser

Asos – britisk butikk, som selvfølgelig nok har et strålende skjorteutvalg

Yoox – for deg som vil ha designerskjorter

Farfetch – for deg som virkelig bare vil ha det beste

Miinto – mange gode merker, norsk butikk med stort utvalg

Brandcatcher – tysk butikk som har godt utvalg

Urban Outfitters – er du ute etter en urban, casual stil så er dette butikken for deg.

Stayhard – for deg som skal ha skjorter for å gå ut på byen, eller på fritiden

Fashionisland – svensk butikk med tøft utvalg

Topman – Topshops mannlige butikk, stort utvalg og mange finfine skjorter.

Tailorstore – for deg som vil ha skjorta skreddersydd

Smartguy – casual og fritid

Slik stryker du en skjorte i fem enkle steg.

1. Legg skjorta ned med ryggen opp. Stryk hele ryggen.

2. Legg skjorta på siden, med den ene siden synlig – stryk denne siden. Gjør så det samme med den andre siden.

3. Ta skjorta opp, brett opp kragen – legg skjorta ned (med innsiden av kragen opp) og stryk den.

4. Legg ermene ned, ett og ett – hele lengden. Strekk den ut mens du stryker.

5. Heng opp skjorta etter stryking.

 

Skrevet

Få rabattkoder, eksklusive salg og konkurranser hver uke

Har du lyst til å motta eksklusive rabattkoder, kuponger, tilgang til salg før andre, lukkede salg og spesialtilbud på mail en gang i uken? Meld deg på vårt nyhetsbrev.12 kommentarer til “Slik kjøper du skjorter, mann!”

 1. admin

  Hei. Det er nok en viss uenighet om man kan bruke button down til dress. Vi mener det ikke er riktig. Vi er vel likevel helt enige angående slipset: Button down og slips fungerer ikke.

  Brystlomme er ingen nødvendighet nei, hvis det ble oppfattet slik skal vi få rettet det. Poenget var vel bare å ikke velge to – hvis man skal velge.

  Svar
  • Torstein

   Det er mulig at man fortsatt ser ned på BD-skjorter i City, men utenfor Londons forretningsdistrikt er det helt OK i min mening. Man ser det mange steder rundt omkring på kontinentet – og overalt i USA.

   Svar
  • Ik

   Hei. Jeg er ikke David Beckham… Dere skriver » Den eneste mannen i verden som kommer unna med å bruke button down er David Beckham, og du er ikke David Beckham. (Hvis du i så fall er det, så – hei!).»
   Høres altså ut som om Button Down er en nei-nei skjorte i deres øyne, samtidig som dere beskriver at den kan brukes casual… Er det en nei-nei skjorte, eller mener dere at DB er den eneste som slipper unna med BD skjorte i dress ?

   Svar
 2. Katt

  Går vel an å si «tommer» på norsk istedenfor å bruke det engelske ordet?

  Svar
 3. Topman

  Flott artikkel. Jeg ønsker flere av disse i forhold til skikk og bruk. Kudos.

  Svar
 4. Petrus

  Dette var noe av det bedre jeg har lest her inne. Fortsett slik så skal jeg jammen stikke innom oftere enn jeg har gjort til nå.

  Svar
 5. Andre

  Her har dere uteglemt en haug av brilliante skjorteprodusenter som også har gode nettbutikker! Der man kan velge i str. BÅDE rundt hals og ermer.. Min personlige favoritt Charles Thyrwitt, men også T.M Lewin, Hawes & Curtis, Thomas Pink, Giewes & Hawks.

  Svar
 6. André stord

  HAHAHAHA! Noen ganger spørr jeg meg hvor dere får ting ifra..
  «Ellers er det en forskjell i hvor spisse kragene er, og hvor mye de peker nedover. Her er det din egen stil, og ønsker som avgjør. Husk bare at enkelte krager er bedre å bruke slips til enn andre».

  FEIL! Det er faktisk en grunn til at kragene er forskjellige og at de har forskjellige vinkler. Det har ingen ting med at det er «enkelte krager er bedre å bruke slips til enn andre».

  Button down er helt greit med slips. bare ligg unna bruk sammen med dress

  De har forskjellig design på vinkler fordi vi har forskjellige ansiktsformer. Har man et veldig rundt hode vil det være penere om du bruker en krage som ikke har så skarpe i kantene og vice-versa. Har ikke tenkt å slakte noen her. Men blir så dumt når folk later som de kan noe og prøver å belære andre. Ta deg et år skoleår i Italia. slutt å les plagier andre nettsteder

  Svar
  • admin

   Hei
   Det var en dårlig formulering der, din egen stil var ment som ditt eget utseende så det har vi forandret. Vi mener også at enkelte krager passer bedre med noen typer slips, men vi er enig i at formuleringen ikke var bra nok så det har vi ordnet opp i.

   Når det gjelder button down så sier vi vel også at det kan brukes med slips, men ikke med dress.

   Skulle gjerne tatt et skoleår i Italia! God mat, god vin og mye bra klær!

   Svar

Legg igjen kommentar