Klar for karnevalsfeiring?

Slik kommer du i sambastemning.

carnivalDet er februar og vi nærmer oss karnevalstid med stormskritt, for rett etter Morsdag (9. feb.) og Valentine (14. feb.) setter sambatrommene rundt om i verden i gang. Og kostymer, festelig dekor, Piñata, dans, musikk, kulinarisk fråtsing gjør denne tiden før faste til manges favoritt.

Feste før faste
Opprinnelsen til dagens karnevalsfeiringen er litt uklar, og mens noen hevder feiringen stammer fra Middelalderen hvor man under karnevalet markerte overgangen fra vinter til vår, hevder andre igjen det er en fråtsefest i forkant av fasten.

Denne innledes på askeonsdag 5. mars og symboliserer Jesus sin 40. dagers lange vandring og faste i ørkenen.

Men det sies også at kirken selv var ikke noe glad for folkefester generelt, og at festen derfor ikke ble initiert av de, men siden det nå engang var etablert feiring i dette tidsrommet knyttet kirken den opp imot relgionen og fasten.

Karneval i dag
Uansett feires karnevalet i større eller mindre grad i dag over hele verden, i fra 40 dager før 1. påskedag og frem til askeonsdag (5. mars i 2014).

Her hjemme feires karnevalet først og fremst i barnehagen, men også andre markerer festen, på skolen, på hotell, på barnebursdager og på andre fester i privat regi.

pinata

En piñata er et naturlig innslag og et høydepunkt i den meksikanske karnevalsfeiringen. Kopier tradisjonen, fyll den full av godis og la ungene slå seg løs.

 

Bli med på karneval
Og feires det ikke karneval der dere bor kan du jo starte en tradisjon selv. For barna, for de voksne eller for begge.

Inviter venner og bekjente til å ta med mat til buffeten, pynt med litt karnevalsdekor, kjøp eller lag en piñata og velg deg et kostyme. Dans og sambamusikk hører også med, men det finner du lett på spotify e.l.

Karneval kan man arrangere nå og helt frem til askeonsdag da fasten begynner, som i år faller på den 5. mars. Det vanligste er å starte med feiringen etter Valentinesdagen 14. februar, så du har litt tid igjen til forberedelser.

Trenger du et kostyme finner du det her.
Her finner du tilbehør

Her finner du ledige lokaler

 

KARNEVAL_BARN

Pirat, gudinne eller sjørøver
Kostymene varierer fra land til land og mens det i Venezia er stort fokus på å holde ansiktet skjult, er det lite klær, fjær og prakt som dominierer i Brasil.

Kostymets opprinnelige oppgave var å skjule karnevalsdeltakeren, slik at man som anonym person skulle kunne få uttrykke sin misnøye i samfunnet. Når festen var over og alle hadde fått utløp for sine irritasjoner var det letter å gå tilbake til hverdagen, og ro og orden ble automatisk gjenopprettet i samfunnet.

Her hjemme vil ungene nå til dags helst være prinsesser eller priater, men også andre morsomme innslag kan dukke opp om man tar turen innom barnehagen på den festelige dagen. Norske voksne har ikke noen etablert tradisjon for feiringen, men alt er lov og bare fantasien setter grenser for hva man kan kle seg ut som.

Her finner du flere kostymer til barn og voksne og her finner du enda flere til barna.

 

tre_karneval_voksne

 

Nice, Venezia eller Brasil
Lyst til å ta turen og være med på en annerledes karnevalsfeiring er både Venzia, Brasil (Tio de Janeiro) og Nice superaktuelle, med store karneval og flotte feiringer. Ta med kjæresten, venninnene eller hele familien og du vil oppleve et eventyr.
I Nice pågår karnvalsfeiringen fra 14. februar til 4. mars, så her har man god til til å få med seg litt av festen. (Se programmet her.)
Les mer om Nice her

Her bør du bo:

boscolo hyatt suisse194

           Boscolo Exedra                 Hyatt Regency Nice Palais                Hotel Suisse

 

I Venezia starter karnevalsfeiringen med det store Saint Valentine’s ballet den 14. februar og varer frem til 5. mars. (Se programmet her)
Les mer om Venezia her

Her bør du bo:

hilton_venice carnival194 commedia194

Hilton Molin Stucky Venice                   Carnival                           Hotel a La Commedia

 

I Brasil og Rio de Janeiro starter karnevalet med den berømte gatefesten fredag 28. februar og varer til og med 4. mars. (Se programmet her)
Les mer om Brasil her

Her bør du bo:

Windsor Barra Windsor Copa royal-rio

Windsor Barra                                        Windsor Copa                          Royal Rio Placa Hotel

 

Her finner du oversikt over flere ledige hoteller

Husk å reservere fly. Her finner du oversikt over ledige flyseter.

 

karneval_moro

Få rabattkoder, eksklusive salg og konkurranser hver uke

Har du lyst til å motta eksklusive rabattkoder, kuponger, tilgang til salg før andre, lukkede salg og spesialtilbud på mail en gang i uken? Meld deg på vårt nyhetsbrev.Comments are closed.