Den store grillguiden

Gass, elektrisk eller kull? Vi guider deg til den beste grillen.

Å velge en ny grill er ikke bare lett, og det finnes mange alternativer ute på markedet nå om dagen. I denne guiden kan du lese om alle de forskjellige grilltypene, så kan du velge den som passer deg best.

I bunn og grunn er det tre forskjellige typer griller, elektrisk grill, kullgrill og gassgrill. Alle tre har både fordeler og ulemper i forhold til hverandre, og noen passer bedre til én type bruk enn en annen type bruk. Derfor er det viktig å finne ut av hvordan du ønsker å grille før du bestemmer deg for en grill, slik at du får en grill du blir skikkelig fornøyd med.

Elektrisk grill

Elektriske griller passer best for dem som ikke er så veldig opptatt av at maten skal bli perfekt stekt, men heller vil ha noe som er både enkelt og billig. Så lenge du har tilgang til strøm så kan du enkelt fyre opp grillen på få minutter, og du trenger ikke å bekymre deg for å gå tom for kull eller gass. En elektrisk grill fungerer på omtrent samme måte som en stekeplate, og lar deg justere varmen til en viss grad.

Se det store utvalget av griller her

Fordelene med elgriller er at de generelt sett er veldig enkle å ta med seg. De aller fleste elektriske griller er små nok til at du kan pakke dem inn og ta dem med på hytta, da de ikke trenger så stor plass. Det er heller ingen kunst å slå dem på, og alt du trenger å gjøre er å plugge inn stikkontakten. Og som en liten bonus finnes det flere steder hvor det er forbudt å ha andre griller på verandaen, mens elektriske griller er lov, da de ikke har noen åpen flamme.

Grand Hall E-Grill

Hvis du først skal ha en elektrisk grill bør du gå for en som det er litt kvalitet på, ellers har det lett for å bli en vassen smak på maten. Grand Hall E-Grill er et godt alternativ som har mange smarte funksjoner. Denne grillen er stor nok til at hele familien kan grille på den, men liten nok til at du kan ta den med deg på hytta.

Noe av det beste med Grand Hall E-Grill er at den benytter seg av to halogenelementer på 750 watt som gjør at den blir varm på noen få minutter. Her er det altså snakk om minimal ventetid, og grillen er uten tvil et av de beste alternativene for elgriller.

Sjekk ut Grand Hall E-Grill her

 

Vil du gå for en litt billigere, men like bra grill, er det flere fine alternativer på markedet.  Den smarte og kompakte grillen fra Weber på 2200W, med trinnløs regulering av varmen, gir deg like saftig mat som om du hadde grillet på gass- eller kullgrill. Grillvidunderet fra Wilfa har multifunksjoner og du kan du tilberede kjøtt, pølser, grillspyd og grønnsaker samtidig. Med Centrion EL220 -en praktisk elgrill med grillplate i støpt aluminium – kan du både grille og steke.

TIPS: Ha litt vann i bunnen av grillen! Når grillen blir varm vil den varme opp dette vannet, og når du da skrur ned varmen igjen vil vannet hjelpe til med å holde en jevn temperatur på grillen de neste timene. Som en liten bonus vil også vannet hjelpe til med å holde grillene renere, og det blir enklere å rengjøre den.

 

Gassgrill

Gassgriller er uten tvil de aller beste grillene, og dersom du ønsker deg en god grill som kan lage god mat så er gassgrill veien å gå. En av fordelene med gassgriller er at de kan ha mange brennere og dermed regulere varmen mye bedre. Med flere brennere kan man også ha høy varme på én side av grillen mens man har lavere varme på den andre siden. Dette er dermed den perfekte grillen for deg som har litt god tid, og som har lyst til å bruke litt ekstra krefter for å få maten så god som mulig.

Til tross for at du har mange muligheter med en gassgrill så trenger du ikke å gjøre det komplisert. Det er lov og bare sette grillen på passe varme og grille all maten på den enkle måten. Med gassgriller er det faktisk lett å «bare grille», og det er bare å slå på gassen, velge ønsket varme og vente til den blir varm nok.

Weber Summit E-670

Hvis du vil ha det beste av det beste er gassgrill den store vinneren. Her finnes det veldig mange gode griller med mange geniale funksjoner, og kongen av griller er Weber Summit E-670. Denne grillen er i det dyreste laget, men du får absolutt alt du kan drømme om at en grill skal kunne, og litt til. Hele grillen er nesten én meter lang, og med hele 6 rustfrie brennere kan du steke både grønnsaker, kjøtt og fisk samtidig uten at noen av dem trenger å grilles på feil varme. Grillen kommer også med roterende grillspyd hvor du kan lage grillspyd som dermed stekes helt jevnt. Det er selvfølgelig lys som lyser opp grillen mens du lager mat, infrarød brenner, sear station og et termometer som gjør grillen til noe helt unikt.

Sjekk ut Weber Summit E-670 her

 

Det er flere gode griller i butikken som er verdt å ta en titt på.

* Gassgrillen for viderekomne – Weber gassgrill Spirit E-310 Classic

* Toppmodellen fra Landmann – Landmann gassgrill Flatbed Avalon 12794

* Lav pris og god kvalitet – InVite gassgrill med 3 bluss

* Grillen som er kåret til best i test – Landmann Flatbed Avalon 12792 med 4 brennere

TIPSNår man griller kjøtt med gassgriller, opplever de fleste at fett renner ned til bunnen av grillen og samler seg opp der. Dette kan ofte være slitsomt å fjerne etter hver gang man bruker den, men noe så enkelt som litt sølvfolie kan sette en stopper for alt stresset. Dekk hele bunnen med sølvfolie og stek all maten over den. Du må være litt flinkere til å snu maten oftere, men da slipper du å rense grillen like godt etter at du er ferdig med å bruke den!

 

Kullgrill

Kullgriller er de aller vanligste grillene, men mange mener de er den dårligste typen. Å grille med en kullgrill kan være litt vrient, da det er ganske vanskelig å avgjøre hvor varm grillen egentlig er. Dermed blir det fort veldig lett at man oversteker eller understeker maten. I tillegg er det ikke alltid like lett å få den til å ta fyr med mindre man har en god opptenningsteknikk, eller en god kulltenner som denne fra Landmann. Til tross for dette har kullgrillene også sine fordeler.

Landmann 11317

Dersom du bare vil ha en grill til å steke grillpølser, så holder det fint med en kullgrill. Landmann 11317 er en god grill som ikke koster mye, men har alt du måtte trenge for å grille enkelt kjøtt. Om du skal steke flere ting samtidig, eller trenger noe hvor du har litt bedre kontroll over varmen, så blir denne litt for svak.

Du finner Landmann 11317 her.

 

Landmann Black Pearl

Det er også mulig å kjøpe en kullgrill med litt mer futt, som Landmann 31342 Black Pearl. Med denne grillen slipper du de typiske problemene med de billigere kullgrillene, da det er innebygd et termometer i lokket. Denne viser deg varmeutviklingen slik at du hele tiden har full kontroll over når maten er klar til å stekes. Grillen har i tillegg en OptiHeat- funksjon som måler hvor varmt det er, og kan senke og heve grillristen slik at det alltid er perfekt varme for kjøttet. Og alt dette skjer helt automatisk.

Landmann Black Pearl har vunnet den gjeve «Best i test»-prisen hos billaget «Mat & Vin» til svenske Aftonbladet, og gir deg uten tvil veldig mye grill for pengene.

Sjekk ut Landmann 31342 Black Pearl her

Weber Performer Deluxe

Hvis du vil være grillkongen, men samtidig bruke en kullgrill bør du gå for Weber Performer Deluxe. Dette er en favoritt blant grillentusiaster, og har alt du kan ha behov for på en kullgrill. Den bruker grillbriketter, og har til og med et eget gassantenningssystem som gjør det enkelt å tenne grillen. Når grillen blir varm nok slukker den flammene og lar maten grille over varmen fra brikettene. Det geniale med denne grillen er at den gjør alt så enkelt, og du trenger ikke å fly frem og tilbake for å sjekke at varmen er der den skal være, for det styrer grillen helt selv. Dette er rett og slett luksusgrilling på sitt aller beste!

Du finner Weber Performer Deluxe her

BBQ-Grill Bruce

Et bra alternativ kan være BBQ-Grill Bruce. Denne er genial, for den kan festes på rekkverket på verandaen eller til og med på veggen. Dersom du har liten plass kan denne være perfekt, men den er jo ikke akkurat den beste grillen du får tak i.

Du finner BBQ-Grill Bruce her 

Sjekk også Weber Smokey Joe brikettgrill

 

Grilltønne

Grilltønner passer godt for deg som trenger litt ekstra plass. I teorien fungerer de på akkurat samme måte som en vanlig kullgrill, men i praksis er de ennå litt vanskeligere å bruke. Jo større den er, jo vanskeligere er det nemlig å få den til å holde riktig varme.

Disse grilltønnene er mest brukt på offentlige steder og andre steder hvor mange mennesker skal grille samtidig, og egner seg kanskje ikke like bra til å ha stående i hagen, med mindre du har tenkt å invitere mange gjester på grillfest.

Landmann Grilltønne Original

En god grilltønne er Landmann Grilltønne Original. Her får du en grill med et lokk som dekker hele grillen, samt et termometer på lokket. I tillegg kan du senke og heve kullristen som du selv skulle ønske, slik at du kan steke maten på en optimal varme. Dette er dermed en grilltønne som har de fordelene en tønnegrill har, uten at den er elendig å grille på. Denne ble faktisk kåret til «Best i test» hos det svenske magasinet og Hus & Hem i 2012.

Du kan lese mer om Landmann Grilltønne Original her

 

Bærbar kullgrill

Når man er ute og reiser pleier folk flest å ta med seg engangsgriller, men hvorfor ikke heller prøve en bærbar kullgrill?

Heat Turn On BBQ 2 Go

Om du vil ha en liten reisegrill som tar lite plass bør du vurdere Heat Turn On BBQ 2 Go. Utseendemessig er den veldig lik en vanlig engangsgrill, og det er kjempelett å pakke den i ryggsekken din, eller ned i en bag. Denne grillen kommer med et godt beskyttelseslokk slik at du slipper å søle når du skal ha den med deg.

Du finner Heat Turn On BBQ 2 Go her 

 

Landmann Piccolino

Et annet godt alternativ er en Landmann 31373 Piccolino. Denne er ikke så mye større, men tar en del mer plass på grunn av høyden. Fordelen med å velge denne grillen istedenfor Heat Turn On BBQ 2 Go er at den kommer med et lokk som gjør det lettere å grille, samt at maten får en god, røkt smak. Dette er den perfekte grillen til å ta med på stranda!

Sjekk ut Landmann 31373 Piccolino her   

Weber Go-Anywhere

Et annet alternativ er Weber Go-Anywhere. Denne er litt større enn de to første, men et smart design gjør at den er enkel å få med seg hvor enn du måtte dra. Solide håndtak gjør at den er super til å bære med seg, og det er plass til grillutstyret inne i selve grillen. Denne er det beste valget for deg som vil ha litt mer plass på den bærbare grillen uten å måtte bruke halve bagasjerommet.

Les mer om Weber Go-Anywhere her     

 

Tilbehør

Når du skal grille er det viktig å ha et godt tilbehør som hjelper deg å lage den beste grillmaten, og først og fremst trenger du et godt grillbestikk. Landmann Grillbestikk 18 deler er en god start, og inneholder det aller meste du trenger for å grille et fullverdig måltid. Bestikket er laget med et behagelig håndtak i tre, mens selve redskapet er i rustfritt stål som tåler røff behandling.

Du finner Landmann Grillbestikk i 18 deler her

Du trenger selvfølgelig også et ordentlig biffbestikk, og et Weber biffbestikk er laget av tysk kvalitetsstål, og er perfekt som et grillbestikk.

Du finner Weber biffbestikk her  

Det er også viktig å ha utstyr til å hjelpe deg med å rengjøre grillen, da dette avgjør om grillen kommer til å holde seg fin og god i mange år fremover eller ikke. En annen fordel med å rengjøre grillen ofte er at maten vil smake bedre, og slippe ekstra sot som kommer fra den gamle skitten.

Egentlig trenger du ikke stort mer enn en grillrens og en god grillbørste for å holde den ren, og i tillegg til dette kan du bruke noen billige kluter eller slitte håndklær i bunnen av grillen. Weber Grillrens er den beste grillrensen du får tak i, og prisen er heller ikke så ille. Spray på denne og bruk en Landmann Grillbørste, så får du en skinnende ren grill hvor du kan steke appetittlig mat.

Sjekk ut Weber Grillrens her

Du finner Landmann Grillbørste her

 

LES OGSÅ: Slik gjør du hagen perfekt

Få rabattkoder, eksklusive salg og konkurranser hver uke

Har du lyst til å motta eksklusive rabattkoder, kuponger, tilgang til salg før andre, lukkede salg og spesialtilbud på mail en gang i uken? Meld deg på vårt nyhetsbrev.2 kommentarer til “Den store grillguiden”

Legg igjen kommentar