5 kokebøker alle bør eie

Du kan selvfølgelig lete fram mange oppskrifter på nett, men både kvalitet og forklaring varierer stort. I tillegg er det ofte slik at oppskriftene på nett kanskje ikke er like gjennomførte på inspirasjon og bakgrunn, og noen ganger er det også fint å kunne dra fram flere i familien foran en kokebok for å planlegge en meny.

Vi har valgt ut fem kokebøker vi mener alle hjem bør ha.

The Flying Culinary Circus 

Denne boken har undertittelen Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken – noe som faktisk ikke er veldig langt fra sannheten.

På mange måter er dette ikke en slik kokebok som du kjenner det fra før. Dette er mer en bok som lærer deg nye måter å lage mat på, og tipsene kan gjøre de aller fleste til mesterkokker.

Bildene i boken er svært gode og språket både underholdende og direkte, og aldri snobbete. En perfekt kokebok.

Her finner du boken

Kjøkkenpatruljen

Dette er kokeboken for deg som skal lage mat til barn eller sammen med barn. Før du hopper videre fordi du ikke har barn i rett alder så husk at før du aner det er det barn på besøk, enten det er barnebarn, tantebarn, nabobarn eller egne barn.

Dessuten, når sant skal sies, mange av disse oppskriftene er også vinnere for voksne. Boken er skrevet av Marit Vea, som er faglærer i ernæring og helse så oppskriftene er også sunne og gode.

Delen med trinn for trinn for barn over seks år er også genial, og ikke si det til noen – også den for voksne.

Her finner du boken

 Mat og drikke

Denne boken er skrevet av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal, og dette er boken du kommer til å bruke hver dag hele året. Perfekte og inspirerende tips til hverdagsmat, festmat og vin.

Vinforum kalte boken for den beste kokeboken som er utgitt i Norge på 15 år, VG ga den terningkast 6 og Avisen Nordland kalte boken for den perfekte kokebok.

KK skrev følgende:

Praktfull og usnobbete! Skal du ta med deg én mat- og drikkebok på en øde øy, er dette en god kandidat

Her finner du boken

 Norsk Husmannskost

Denne kokeboken har en av de to forfatterne over, og i 2006 ble den kåret til verdens beste kokebok. Her får du oppskrifter på raspeball, lapskaus, ertesuppe eller risgrøt. Eller pølse med kålstuing, fiskesuppe, kjøttkaker eller seibiff med løk.

Norsk mat har aldri blitt lekrere framvist og bedre forklart.

Får du lyst på litt skikkelig rotnorsk mat som du kan sette et flagg på toppen av så er dette boken du må ha.Når jeg får lyst på skikkelig sikringskost som hønsefrikasse eller røkt kolje bruker jeg denne.

Når jeg får lyst på skikkelig sikringskost som hønsefrikasse eller røkt kolje bruker jeg denne, skriver Christopher Sjuve om boken.

Her finner du boken

Hjemme hos Jamie

Kokebøkene til Jamie Oliver er generelt svært gode, og denne fra 2008 er muligens den aller beste.

Bakgrunnen er nok at det er hans mest personlige hvor han tar deg med hjem til familien og røttene til hans matlaging.

Boken inneholder over 100 oppskrifter og nydelige fotografier som gir lyst til å lage mat. Som alltid er rettene av beste Jamie-merke: Enkle og velsmakende, ofte med en original vri.

Her finner du boken

 

8 thoughts on “5 kokebøker alle bør eie

Telluna

Reply

Den eneste kokeboka jeg eier, er den min tippoldemor skrev etter å ha fullført husmorskolen som den en gang het. Dette var før det fantes elektrisitet. Jeg bruker den kun til kaker «hemmelige oppskrifter», som blant annet til verdens beste Swiss Roll, eller rullekake som noen vil kalle det. Der ligger også¨hemmeligheten med å rulle denne perfekt uten å jukse med sukker som man gjør i dag.

Det er leit å si det, men folk som bruker kokebøker, burde i bunn og grunn holde sg unna kjøkkenet. Man lærer mer om mat hvis man prøver seg frem, og det er også da man etterhvert lærer seg å lage mat. Man lærer så lenge man lever!

18/10/2012 at 11:55 pm

    admin

    Reply

    Nå kan det for eksempel være vanskelig å prøve seg fram til en bernaise-saus fra bunnen av, eller å vite hvordan man får en sprø ribbesvor kan være et langvarig prosjekt hvis man skal prøve seg fram kontinuerlig.

    21/10/2012 at 7:11 am

Gunnar

Reply

I tillegg til disse fem har de fleste husholdninger i Norge med respekt for seg selv minst to hyllemetre med kokebøker.
Det første man møter når man går inn på en bokhandel, er en vegg kokebøker.
De fleste vervepremier er kokebøker.
Det utgis minst 500 kokebøker for hver populærvitenskapelig bok i Norge. Sannsynligvis mer.

Men det er vitenskap, realfag og ingeniører som driver verden framover og som er grunnlaget for all teknologi som vi omgir oss med.
Men dette er som regel komplett uinteressant for folk flest, for lærere, for «kunnskapsministeren» og for regjeringen.

19/10/2012 at 11:55 am

    admin

    Reply

    Det gis ut en del kokebøker i Norge, men forholdstallet er nok ikke slik du beskriver.

    Muligens blir det litt som å sammenligne knapper og glansbilder? Det er vidt forskjellige ting, og så er det vel en annen debatt om man politisk skal satse mer på vitenskap. Spise må vi uansett.

    21/10/2012 at 7:12 am

frode

Reply

Alvorlig talt
Hvor er Familekokeboka til Tom Victor Gausdal og
Ole Martin Alfsen

19/10/2012 at 1:25 pm

    admin

    Reply

    Den er også god, men vi mener den vi har valgt ut er et hakk bedre.

    21/10/2012 at 7:15 am

Ketil

Reply

En slik liste uten en av Inrid Espelid Hovigs utgivelser?

24/10/2012 at 1:09 pm

pege

Reply

Savner helt klart Gøril Wiker’s Leve Livet på denne listen.

Forøvrig er det vel app’er som gjelder nå – og der er det flere meget gode!

24/10/2012 at 1:34 pm

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *